top of page

Qida sağlamlığımıza necə təsir edir?

Yediyimiz qidalar bədənimizə lazım olan "məlumat" və material verir. Düzgün məlumat almırıqsa, metabolik proseslər əziyyət çəkir və sağlamlığımız azalır.

 

Həddindən artıq qida və ya bədənimizə səhv təlimat verən bir qida alsaq, artıq çəki, artrit, diabet və ürək xəstəliklərinin inkişaf riski altına düşə bilərik.

 

Bir sözlə, yediyimiz şey sağlamlığımızın təməlidir.

Yaxşı yemək ürək xəstəliyi və diabet kimi fiziki sağlamlıq problemi riskini azaltmağa kömək edir. Həm də yuxu rejimlərinə, enerji səviyyələrinə və ümumi sağlamlığınıza kömək edir. 

 

Burada ümumiyyətlə zərərli olan 20 qida var - baxmayaraq ki, insanların əksəriyyəti onları sağlamlıqlarına heç bir zərər vermədən xüsusi hallarda orta dərəcədə yeyə bilərlər.

 

1. Şəkərli içkilər

Əlavə şəkər müasir pəhrizin ən pis maddələrindən biridir.

Bununla birlikdə, bəzi şəkər mənbələri digərlərindən daha pisdir və şəkərli içkilər xüsusilə zərərlidir.

 

Alternativlər

Əvəzinə su, qazlı su, qəhvə və ya çay içmək. Suya və ya qazlı suya bir dilim limon əlavə edə bilərsiniz.

 

2. Pizzalar

Pizza dünyanın ən məşhur zərərli qidalarından biridir.

 

Ticarət pizzalarının əksəriyyəti yüksək dərəcədə zərif xəmir və ağır işlənmiş ət daxil olmaqla ziyanlı maddələrlə hazırlanır. 

 

Alternativlər

Bəzi restoranlar daha sağlam maddələr təklif edir. Evdə hazırlanan pizzalar faydalı maddələr seçdiyiniz müddətcə çox sağlam ola bilər.

 

3. Ağ çörək

çox miqdarda yeyildikdə zərərlidir.

Alternativlər

Tam taxıl çörəyi də ağ çörəkdən daha sağlamdır.

 

4. Meyvə şirəsi

Şirənin tərkibində bəzi antioksidantlar və C vitamini olduğu halda, eyni zamanda yüksək miqdarda maye şəkər də var.

 

5. Şirin səhər yeməyi

Səhər yeməyi taxılları buğda, yulaf, düyü və qarğıdalı kimi işlənmiş dənli taxıllardır.

Xüsusilə uşaqlar arasında populyardırlar və tez-tez südlə yeyirlər.

 

6. Qızardılmış, ızgara və ya bişmiş yemək

Qızartma ən sağlam olmayan yemək üsullarından biridir.

 

Yüksək istilikdə bişirmə zamanı əmələ gələn bir çox kimyəvi maddə xərçəng və ürək xəstəliklərinin artma riski ilə əlaqələndirilir.

 

Alternativlər

Sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün qaynama, pörtləmə, və buxar kimi daha yumşaq və sağlam yemək üsullarını seçin.

 

7. Xəmir, peçenye və tortlar

Çoxu həddindən artıq yeyildikdə zərərlidir.

Dadlı ola bilər, amma demək olar ki, vacib qida maddələri, bol kalori və bir çox sağlam maddə yoxdur.

Alternativlər

Şirindən uzaq dura bilmirsinizsə - yerinə qatığ, təzə meyvələr və ya tünd şokoladla əvəz edin

 

8. Kartof cipsi

Ağ kartof çox sağlamdır. Bununla birlikdə, eyni şey kartof cipsindən də deyilə bilməz.

Kartof ən yaxşı qızardılmış deyil, qaynadılmış şəkildə istehlak olunur.

 

9. Qlütensiz xırda qidalar

İnsanlar tez-tez sağlam, tərkibində qlüten olan qidaları glutensiz sağlam olmayan qidalarla əvəz edirlər.

Bu maddələr qan şəkərində sürətli sıçrayışlara səbəb ola bilər və tərkibində az miqdarda qida var.

 

 

10. Dondurma

Dondurma dadlı ola bilər, ancaq şəkərlə yüklənir.

11. Şirniyyat barları

Şirniyyat barları inanılmaz dərəcədə zərərlidir.

 

12. Emal edilmiş ət (sosiska, kolbasa və s.)

İşlənməmiş ət sağlam və qidalandırıcı ola bilsə də, işlənmiş ətlər - deyil.

Tədqiqatlar göstərir ki, işlənmiş ət yeyən insanların kolon xərçəngi, diabet və ürək xəstəlikləri də daxil olmaqla bir çox ciddi xəstəliklərə yoluxma riski daha yüksəkdir.

 

13. Emal edilmiş pendir

Pendir orta dərəcədə sağlamdır.

Emal edilmiş pendir məhsulları, pendirə bənzər doldurucu maddələrlə hazırlanır.

Alternativlər

Bunun əvəzinə həqiqi pendir yeyin. Sağlam növlərə feta və kəsmiklər daxildir.

 

14. "Fast food" yeməkləri

 

15. Yüksək kalorili qəhvə içkiləri

Qəhvə antioksidanlarla doludur və bir çox fayda gətirir.

Eyni zamanda, qəhvəyə tez-tez əlavə edilən qaymaqlar, şərbətlər, qatqı maddələri və şəkərlər olduqca zərərlidir.

Bu məhsullar, digər şəkərli içkilər kimi zərərlidir.

 

Alternativlər

Bunun əvəzinə adi qəhvə içmək.

 

16. Şəkər əlavə edilmiş hər hansı bir şey

Əlavə şəkər, təmizlənmiş taxıl və süni trans yağları olan qidalardan çəkinmək və ya heç olmasa məhdudlaşdırmaq vacibdir.

Beləliklə, etiketlərin oxunmasının əhəmiyyəti şişirdilə bilməz.

 

17. Emal edİlmiş qidalar

Sağlam yemək və arıqlamağın ən sadə yolu işlənmiş qidalardan mümkün qədər imtina etməkdir.

Emal edİlmiş mallar tez-tez qablaşdırılır və artıq duz və ya şəkərlə yüklənir.

 

 

Yemək dərman rolunu oynayır - xəstəliydən qoruyur, qarşısını alır  və müalicə edir.

 

Pəhrizimizdə bəzi problemlər nələrdir?

Supermarketlərimiz rahat qablaşdırılmış qidalarla doludur.

Yeməyimiz 20 il əvvəl olduğu kimi deyil. Torpaqdakı qida maddələri tükənmişdir, buna görə də həmin torpaqda yetişən qida daha az qidalandırıcıdır. Kimyəvi maddələr getdikcə daha çox istifadə olunur.

 

Daha az çeşidli yemək yeyirik.

Qəribədir ki, hər il 17.000 yeni məhsul təqdim edilərkən, kalorilərimizin üçdə ikisi yalnız dörd qidadan gəlir: qarğıdalı, soya, buğda və düyü.

 Zövq almaq üçün yox, rahatlıq üçün yeyirik.

 

Yeməklə xəstəlik arasında nə əlaqə var?

Bir cəmiyyət olaraq əhəmiyyətli sağlamlıq problemləri ilə qarşılaşırıq.

 

Bu problemlər qismən pəhrizlə əlaqəlidir. Əvvəllər diabet, piylənmə, ürək xəstəlikləri və bəzi xərçənglər kimi xəstəliklərin tək bir gen mutasiyasından qaynaqlandığına inanırdılarsa, indi bu şərtləri ümumiyyətlə bioloji pozğunluq şəbəkəsi ilə əlaqələndirirlər.

 

Yaxşı yeməyin sağlamlığa faydaları

Balanslı bir pəhriz aşağıdakıların hamısını təmin edir.

 

gün boyu aktiv olmağınız üçün enerji

böyümə və təmir üçün lazımlı qidalar, güclü və sağlam qalmanıza kömək edir və bəzi xərçənglər kimi pəhrizlə əlaqəli xəstəliklərin qarşısını alır

 

A, B, C, E vitamini, sink, dəmir və selenium kimi bəzi əsas qidalardakı çatışmazlıqlar immunitet sisteminizi zəiflədə bilər.

Organik_Qida.webp
bottom of page