Allergiya və GMO: GMO nədir?
GMO qidaları gluten allergiyasına səbəb olurmu?
Xəstəliklərnən genetik cəhətdən dəyişdirilmiş qidalar arasında ehtimal olunan təhlükəli əlaqə barədə hekayələr çoxdur.
Gluten buğda və digər taxıllarda olan bir protein kompozitidir. Hamurun qalxmasına kömək edir və ona ləzzətli çeynənən toxuma verir və uzun illərdir ki, pəhrizimizdədir. Qlütenə otoimmün reaksiya göstərən fərdlər nazik bağırsaqda qıcıqlanma ilə xarakterizə olunan Çölyak Xəstəliyinə sahibdirlər. Vaxt keçdikcə vəziyyət bağırsaq qişasının itirilməsinə gətirib çıxarır və xəstələr qida qəbul etmək qabiliyyətini itirə bilər. Xəstəliyə həssas olmaqda rol oynayan həm ətraf mühit, həm də genetik amillər var.
GMO nədir?
GMO (genetik cəhətdən dəyişdirilmiş orqanizm).
Bitki, heyvan və ya mikroorqanizmdir, genetik materialı olan
Alimlər bu prosesi gen mühəndisliyi adlandırırlar.
Genetik cəhətdən dəyişdirilmiş orqanizmlər - GMO-lar
GMO Olmayan Layihəyə görə, GMO və ya “genetik cəhətdən dəyişdirilmiş orqanizmlər” bakteriya, virus və ya digər bitki və heyvanların genetik olaraq DNT-si ilə hazırlanmış bitki və ya heyvanlardır. Fərqli növlərdən olan bu eksperimental gen birləşmələri təbiətdə və ya ənənəvi qarışıqlıqda baş verə bilməz.
GMO 1995-ci ildə qida sistemimizə daxil edilmişdir və hal-hazırda organik olmayan hər qida mənbəyində tapılmışdır. GMO-lərin çoxalmasından bəri, qlüten həssaslığı, diabet və xərçəng kimi qida ilə əlaqəli digər məsələlərdə qida allergiyasında ciddi bir artım olmuşdur.
Əksər inkişaf etmiş ölkələr GMO-ları təhlükəsiz hesab etmirlər. Avstraliya, Yaponiya və Avropa Birliyindəki bütün ölkələr daxil olmaqla dünyanın 60-dan çox ölkəsində, GMO istehsalı və satışında əhəmiyyətli məhdudiyyətlər və ya açıq qadağalar mövcuddur.
Hal-hazırda qida istehsalçılarının məhsullarının GMO ilə əlaqə qurması halında etiket qoymasını tələb edən heç bir ABŞ qanunvericiliyi yoxdur. GMO-dan qorunmanın ən yaxşı yolu organik qida yeməkdir. Həzm sistemi hələ formalaşma mərhələsində olduğundan uşaqlarımız ən çox risk altındadır.
Dostlarımızdan biri özü üçün həssasdır və beş ildir qlutensiz pəhriz izləyir. Pəhrizə başlamazdan əvvəl astma, allergik reaksiyalar və digər otoimmün problemlərdən əziyyət çəkirdi.
"Mən glutenə imtina etdikdə, səhhətim yaxşılaşdıı" deyir. "Xəstə idim, indi deyiləm."
GMO və ümumiyyətlə işlənmiş qidalardan çəkinərək, təbii qidaları seçərək pəhrizini daha da məhdudlaşdırdı. Nəticədə, indi özünü daha gənc və enerjili hiss edir.
Kinsman deyir ki, sertifikatlaşdırılmış üzvi qida seçmək yaxşı bir ilk addımdır. Ancaq organik sertifikatlaşdırmanın mütəmadi test tələb etmədiyi üçün bir qidanın GMO-nun olmamasına zəmanət vermir.
Həqiqət budur ki, bu gün GMO bu qədər yayılmışdır, çirklənmə bu qədər yayılmışdır, çox vaxt üzvi qida maddələrində çox miqdarda GMO var.
Araşdırmaya görə, ABŞ biotexnoloji şirkəti Monsanto tərəfindən yaradılan üç genetik modifikasiya olunmuş qarğıdalı suşundan bəslənən heyvanlar, cəmi üç aydan sonra orqan ziyan əlamətləri gördülər.
Monsanto xammal məlumatlarını yalnız Greenpeace, İsveç Kənd Təsərrüfatı Şurası və Fransızların GM-ə qarşı mübarizə kampaniyası iştirakçılarının qanuni çağırışından sonra yayımladı.
Hormon səviyyəsinin daha yüksək olması heyvanların qaraciyər və böyrəklərinin düzgün işləmədiyini göstərir.
Hamımız bilirik bu maddələr əvvəllər heç vaxt insan və ya heyvan qidasının ayrılmaz bir hissəsi olmamışdır və bu səbəbdən bunları istehlak edənlər üçün sağlamlıq nəticələri, xüsusilə uzun müddətdir bilinmir.
Bazarlarda bu qədər çox sayda GM qidanın həlli nədir? Özünüzü və ailənizi xilas etmək üçün - özünüzü maarifləndirməlisiniz.