Ən çox və ən az miqdarda pestisid olan qidalar
Pestisid qalıqları haqqında son hesabatda, Ətraf Mühit üzrə İşçi Qrup şərti olaraq yetişdirilən meyvə və tərəvəzlərin 70% -ndə 230-a qədər müxtəlif pestisid və ya onların parçalanma məhsullarını ehtiva etdiyini söylədi.
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi tərəfindən test edilmiş məhsul nümunələrinə əsaslanan təhlildə çiyələk və ispanağın ən yüksək miqdarda pestisid qalığı olduğu aşkar edilmişdir. Məsələn, bir çiyələk nümunəsində 20 fərqli pestisid aşkar olundu və ispanaqda pestisid qalıqları digər meyvə və ya tərəvəzlərdən təxminən iki qat çox idi.
Çiyələk və ispanaqdan sonra nektarin, alma, üzüm, şaftalı, albalı, armud, pomidor, kartof və şirin bolqar bibəri gəlir.
Pestisid qalığında meyvə və tərəvəzlərin siyahısı:
-
Şirin qarğıdalı
-
Kələm
-
Soğan
-
Dondurulmuş şirin noxud
-
Papaya
-
Mango
-
Badımcan
-
Kivi
-
Qovun
-
Gül kələmi
-
Brokoli
Pestisidlər əkinçilikdə bitkiləri böcək, alaq təzyiqi və xəstəliklərin yaratdığı zərərlərdən qorumaq üçün yaygın olaraq istifadə olunan maddələrdir.
Bununla birlikdə, bir çox mütəxəssis, pestisidlərə davamlı təsir göstərməyin, hətta kiçik dozalarda olsa da, zamanla artaraq xroniki xəstəlik vəziyyətinə səbəb ola biləcəyini iddia edir.
Ətraf Mühit üzrə İşçi Qrupu (EWG) tərəfindən əhalinin qida təhlükəsizliyi mövzusunda maarifləndirilməsi üçün yaradılan ən yüksək pestisid qalığı olan meyvə və tərəvəzlərin siyahısını hazırlayıb.
EWG-yə görə, aşağıdakı meyvə və tərəvəzlər ən yüksək pestisid qalıqlarına malikdir:
-
Çiyələk
-
Ispanaq
-
Nektarin: 15-dən çox müxtəlif pestisid qalığı var.
-
Alma
-
Üzüm
-
Şaftalı
-
Albalı
-
Armud
-
Pomidor
-
Kartof: Aşkarlanan pestisidlərin əsas hissəsini bir herbisid olan xlorprofam təşkil edir.
-
Şirin bolqar bibəri